Lekker naar Turkije

Krijg je hier ook vakantiekriebels van? Geef ze door op Twitter!

Ontdek de charme van Alanya

Alanya harbor boulevard

Alanya is een prachtige stad en badplaats in één. Deze Turkse stad heeft maar liefst 310 dagen per jaar zon en ligt schitterend tussen de kust van de Middellandse Zee en het imposante Taurus gebergte. En o ja: verwar de naam Alanya vooral niet met Antalya, dat 135 km verderop ligt.

Charmant en modern

Alanya heeft zo'n 100.000 inwoners en is dus betrekkelijk klein. Hierdoor heeft de stad haar charme weten te behouden en biedt toch alles wat je in een moderne stad zoekt. Naast langgerekte en zonovergoten stranden, vind je er historische bezienswaardigheden, natuur, tal van sport-en recreatiemogelijkheden en het nachtleven.

De oude stad

De oude stad van Alanya nodigt uit om heerlijk tussen de oude gebouwen en moskeeën te wandelen. Langs de waterkant vindt u een overvloed aan bars, theehuizen, cafes en restaurants, met zowel internationale en traditionele Turkse gerechten. Via een steile en bochtige weg klim je onhoog naar de indrukwekkende, 13de eeuwse Citadel. Hier heb je een prachtig uitzicht over de stad. Onderweg vind je tal van kleurrijke winkeltjes en kraampjes waar van alles te koop is. 's Middags kan dit trouwens een zware klim zijn. Je kan er dan voor kiezen om met de taxi naar boven te gaan en omlaag te lopen.

Alanya oude muur en strand

De stranden

Alanya heeft zelf twee aantrekkelijke stranden. Keykubat Beach is de eerste en is zo'n 3 km lang. Doordat het strand langzaam afloopt, is dit ook bijzonder geschikt voor een vakantie met kinderen. Het tweede strand is Cleopatra Beach. Het is ongeveer 2 km lang en heeft fijner zand dan Keykubat Beach. Mede hierdoor is dit een populair strand. Doordat de zee snel dieper wordt, is dit strand minder geschikt voor kinderen. Op beide stranden vind je douches en toiletten en je kunt er strandstoelen en parasols huren. Ook in de wijde omgeving van Alanya vind je prachtige stranden. In Tosmur, Mahmutlar en Kestel bijvoorbeeld. Niet alle stranden zijn vrij toegankelijk.

Turkije - Alanya - De Rode Toren

Leuk om te zien

Naast de machtige citadel heeft Alanya veel meer moois om te bekijken. De Kizil Kule bijvoorbeeld, oftewel de Rode Toren. Deze achthoekige toren uit de dertiende eeuw is vijf verdiepingen hoog. Je kunt hem beklimmen en van het mooie uitzicht genieten. Vlakbij vind je ook de middeleeuwse droogdokken. Een heel andere attractie vind je bij het Cleopatra Strand. Daar bevindt zich de Damlatas Grot. Deze bevat bijzonder mooie stalactieten en stalagmieten en doordat het er altijd rond de 22 graden is, kun je er 's zomers ook heerlijk afkoelen.

Winkelen

Alanya is een eldorado voor souvenirjagers. De Atatürk Straat is de belangrijkste winkelstraat en aan beide kanten strekt zich de kleurrijke bazaar uit. Je kunt er alles kopen en ook al vragen sommige verkopers een 'vaste' prijs: afdingen is hier heel normaal.

Er-op-uit: de Dim Cay vallei

Op een half uurtje rijden ten oosten van Alanya vind je Dim Cay. Dit is een mooi rivierdal waar families graag naar toe gaan om te relaxen en om te genieten van een maaltijd in één van de drijvende restaurants langs de Dim rivier. Je vindt er verder watervallen, een mooie grot en forellenkwekerijen en last-but-not-least kun je ook zwemmen in de rivier.


Voorproefje zien? Klik op deze afbeelding: