Lekker naar Turkije

Krijg je hier ook vakantiekriebels van? Geef ze door op Twitter!

Antalya: grootse stad, klein hart

Antalya. Uitzicht vop de haven in de avond

Aan de Turkse Middellandse Zeekust is Antalya verreweg de bekendste stad. Een moderne en snel groeiende stad met een klein historisch centrum en een aantrekkelijke haven. En last-but-not-least een aantal heerlijke stranden.

Het historische centrum

De ligging van Antalya is prachtig: aan een mooie, halvemaanvormige baai en omsloten door het ruige Taurus gebergte. In het hart van de stad vindt je Kaleici, het historische gedeelte. Het is een doolhof van kleine, smalle straatjes, authentieke Ottomaanse herenhuizen, tapijtwinkels en gezellige restaurantjes. De Yivli Minare is de belangrijkste minaret. Je kunt in dit stadsdeel eindeloos winkelen, en afdingen is hier heel normaal. Neem er de tijd voor, drink een kopje thee met de verkoper en biedt gerust de helft van de prijs.

Stranden

Zwemmen in Turkije Antalya ligt aan de Turkse Rivièra. Dat betekent: heerlijke, warme zomers. En gelukkig heeft Antalya diverse prachtige stranden, met helder en schoon water - volgens velen behoren ze tot de beste stranden van Europa. Neem bijvoorbeeld Konyaalti Beach, drie kilometer ten westen van de haven. Achter dit kiezelstrand loopt een boulevard, met een heerlijk parkje met schaduw en enkele café's. Wil je met de dolmus (het bekende Turkse busje) naar dit strand? Neem dan het busje naar 'Muze'. Ook kan je tijdens je bezoek aan Antalya kiezen voor het stadsstrand: Mermerli Beach. Een smal zandstrand, waar je wel iets voor moet betalen.

Mooie wandeling

Een absolute aanrader is om vanuit het oude Kaleici naar het westen te lopen. Daar vind je het Karaalioglu Park, met veel schaduw, gezellige theetuinen en speeltuinen voor de kinderen. Het brede, verharde wandelpad voert je langs de kliffen en biedt je een spectaculair uitzicht op de bergen en de zee. Je vindt hier ook het Adalar zwemgebied, onderaan de rotsen. Het is geen strand, maar wel een heerlijke plek om even een koele duik te nemen en bij te komen van een indrukwekkend bezoek aan Antalya.

De stad uit

watervallen van Kursunlu Een verblijf in Antalya nodigt uit tot het maken van excursies. Een dagtocht naar het Nationaal Park Güllük Dagi-Termessos bijvoorbeeld. Dit park staat op de wereld erfgoed lijst en is schitterend gelegen tussen de hoge bergen. Je vindt hier veel herten en berggeiten. Ook kun je een bezoek brengen aan de ruïnes van de oude stad Termessos. Tip: maak onderweg naar het park een stop bij de 115 meter diepe Guver Canyon: indrukwekkend! Een andere bijzondere natuurervaring vind je 14 km ten noorden van Antalya. Daar kan je achter de Upper Düden watervallen langs wandelen. Verdere aanraders zijn o.a. een excursie naar de watervallen van Kursunlu en een bezoek aan de antieke steden Perge en Aspensos. Zoek je verkoeling? Boek dan een bootexcursie, die je naar de prachtigste plekken om te zwemmen en te snorkelen brengt.

Voorproefje zien? Klik op deze afbeelding: