Lekker naar Turkije

Krijg je hier ook vakantiekriebels van? Geef ze door op Twitter!

Istanbul voor beginners

Istanbul

Istanbul is een prachtige bestemming voor een citytrip. Maar bereid je wel goed voor, om zo de leukste en mooiste plekjes niet te hoeven missen. Op deze pagina een voorproefje. Veel plezier in Istanbul!

Twee werelddelen, twee werelden

Istanbul ligt op twee continenten: het Europese deel en het Aziatische deel. Niet zo gek dus, dat deze stad vele gezichten heeft. Aan de ene kant modern, aan de andere kant heel authentiek en vol geschiedenis. Het is een grote stad, dus als je een hotel boekt, is het dan ook slim om te bedenken in welk deel je het liefst verblijft. Veel hotels vind je in de buurt van de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals de Blauwe Moskee, de Aya Sofya Moskee en het Topkapi Paleis. Die vind je allemaal in de wijk Sultanahmet. Boek je daar je hotel, hoef je er dus niet ver voor te reizen. Maar het kan er ook erg druk zijn.

Grand Bazaar, Istanbul

De grote bazaar

Aan de andere kant van de Gouden Hoorn is ook veel te beleven. Wat dacht je van de Grote Bazaar? Een must om te bezoeken en een doolhof met wel 3500 winkeltjes, waar je voor een habbekrats de leukste souvenirs kunt kopen. Onthoud de naam van de poort van waar je de bazaar binnenkomt, anders weet je beslist niet meer waar je er straks weer uit moet. Er zijn wel twintig ingangen! De bazaar dateert nog uit de Ottomaanse tijd en afdingen is hier heel normaal. Tip voor de echte koopjesfreaks: in de straten net buiten de bazaar wemelt het ook van de kraampjes, waar je vaak nog minder betaalt.

Dagje Azië

Oversteek van de  Bosporus, üsküdarWie even helemaal los wil komen van het toeristische Istanbul, kan met de boot de Bosporus oversteken en belandt zo in het Aziatische deel van Istanbul. De wijk Kadikoy is een islamitische wijk, waar je beslist het echte Istanbul kunt proeven. Of neem bijvoorbeeld eens de boot naar de wijk Üsküdar. Op vrijdag vind je hier de weekmarkt, waar je verse vis en meer kunt kopen. De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink woont er en geeft op haar weblog een aantal goede tips voor wie deze authentieke wijk wil bezoeken. Je vindt haar tips hier, hier, hier en hier.

Even bijkomen

Wie Istanbul bezoekt, moet beslist ook een hamam bezoeken. Dit authentieke Turkse badhuis is dé plek om even tot rust te komen. Aanrader is de Galatasaray Hamami, met een vijfhonderd jaar oude koepel van blauw lood. Laat je er lekker masseren en vervolg vol nieuwe energie je weg door Istanbul.

Slim op weg: koop vooraf tickets

Istanbul is een stad boordevol cultuur. Vanwege de enorme drukte raad ik aan om tickets en excursies vooraf online te boeken. Dat kan heel eenvoudig en je houdt zo veel meer tijd over om te genieten van je citytrip naar Istanbul:


Voorproefje zien? Klik op deze afbeelding: