\
Lekker naar Turkije

Krijg je hier ook vakantiekriebels van? Geef ze door op Twitter!

Dalyan: een zonvakantie aan de rivier

Dalyan's mosque

Niet verder vertellen, maar dit is onze geheime tip voor iedereen die een zonvakantie aan de Turkse kust wil combineren met een unieke belevenis, weg van het massatoerisme.

De lekkerste vis

Deze bestemming is beslist anders dan alle andere in Turkije. Het plaatsje Dalyan ligt aan de Lycische kust, aan de gelijknamige rivier. Niet aan zee dus, en dit geeft Dalyan een heel eigen sfeer. Niet voor niets betekent Dalyan 'visfuik'.: aan de kade, langs de rivier kun je de lekkerste vis eten, met uitzicht op de dobberende vissersbootjes. Het dorp kent geen hoogbouw en valt onder de Turkse natuurbeschermingswetten.

Caretta-caretta schildpad

De Dalyan rivier verbindt de Middellandse Zee met het Koycegiz meer. Daar vermengt het zoute water zich met zoet water en is zo een bijzonder natuurgebied ontstaan, een broedplaats voor vele vogels, vissen en zelfs de caretta-caretta schildpad. Deze schildpad is met uitsterven bedreigt en vindt hier een veilige haven. Om de eieren die ze op het strand ingraven te beschermen, mag je niet overal een parasol in het zand prikken.

Boottochtjes

KöycegizDe vissers van Dalyan hebben een eigen coöperatie en velen zijn inmiddels ook werkzaam in het toerisme. Ze kunnen je over de rivier naar verschillende bestemmingen brengen. Naar het schitterende Iztuzu strand bijvoorbeeld, naar het meer van Koycegiz, naar de bronnen van Sultaniye en naar het historische Kaunos. Met een speciale boot met glasbodem kun je ook op zoek naar de verzonken stad Kekova.

Dalyan, Turkije, graftombes,tempelgraven

Tempelgraven van Kaunoss

Een bijzonder fenomeen in Dalyan en omgeving zijn de tempelgraven van Kaunos. Deze graven uit de vierde eeuw voor Christus zijn uitgehouwen in de rotsen. Je kunt ze al vanaf de kade van Dalyan zien, maar wil je ze goed bekijken, kan je een bootje pakken dat je er heen brengt.


Voorproefje zien? Klik op deze afbeelding: